Strefa pacjenta
Przygotowanie do sigmoidoskopii
Przygotowanie do badania sigmoidoskopii należy bezwlgędnie uzgodnić z lekarzem, który będzie wykonywał badanie.
Do badania zalecane jest posiadanie aktualnych badań:
- morfologia krwi z rozmazem;
- czas krzepnięcia (APTT);
- wskaźnik protrombiny (INR);
- grupa krwi.
Na 5 dni przed badaniem należy:
1. Przerwać przyjmowanie leków zawierających żelazo.
2. Pacjenci chorujący na cukrzycę oraz pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe – sposób przygotowania do badania powinni bezwzględnie uzgodnić z lekarzem wykonującym kolonoskopię:
- pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe powinni je odstawić oraz włączyć heparynę drobnocząsteczkową na 5 dni przed badaniem;
- pacjenci leczący się na cukrzycę powinni zintensyfikować kontrolę glikemii i ewentualnie zmodyfikować dawkę leków doustnych lub insuliny po konsultacji z lekarzem.
Na 3 dni przed badaniem należy:
1. Unikać spożywania surowych owoców i warzyw, zwłaszcza tych, które zawierają drobne pestki, np.: winogrona, maliny, porzeczki, truskawki, kiwi, figi, pomidory, ogórki oraz wykonywanych z nich przetworów.
2. Unikać spożywania buraków, pieczywa z ziarnem, maku, siemienia lnianego, kapusty.
3. Ograniczyć spożywanie mięsa.
4. Wprowadzić dietę płynną np. zmiksowana zupa, jogurt, kisiel, budyń, kasza manna itp.
W dniu poprzedzającym badanie:
1. W przeddzień i w dniu badania należy przyjąć konieczne leki, które Pacjent przyjmuje na stałe (np. leki „nasercowe”, „na ciśnienie”). Jednakże należy poinformować lekarza o zażywanych lekach szczególnie jeżeli jest to Aspiryna, Witamina E, niesterydowe środki przeciwzapalne lub insulina.
2. Ze względu na możliwość stosowania premedykacji (najczęściej Relanium i Tramadol) do naszych zabiegów, pacjent powinien przyjść ze sprawną fizycznie osobą towarzyszącą.
3. Śniadanie w dniu poprzedzającym badanie powinno być lekkie i nie zawierać napojów gazowanych oraz mleka.
4. Dopuszczalny jest niewielki objętościowo obiad we wczesnych godzinach popołudniowych. Ten posiłek powinien się składać z półpłynnych, łatwo wchłanianych produktów (np. kisiel, budyń, kleik, jogurty, serki homogenizowane bez dodatków).
5. Kolacja nie powinna być spożywana.