Strefa pacjenta

Przygotowanie do kolonoskopii

VivaMed

Przygotowanie do badania kolonoskopii odbywa się wieloetapowo. Jeśli masz już uzgodniony termin badania w NZOZ VIVAMED, uważnie przeczytaj poniżej zamieszczoną instrukcję:

Do badania zalecane jest posiadanie aktualnych badań:

  • morfologia krwi z rozmazem;
  • czas krzepnięcia (APTT);
  • wskaźnik protrombiny (INR);
  • grupa krwi.

Na 5 dni przed badaniem należy:

  1. Przerwać przyjmowanie leków zawierających żelazo. 
  2. Pacjenci chorujący na cukrzycę oraz pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe – sposób przygotowania do badania powinni bezwzględnie uzgodnić z lekarzem wykonującym kolonoskopię:
    • pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe powinni je odstawić oraz włączyć heparynę drobnocząsteczkową na 5 dni przed badaniem;
    • pacjenci leczący się na cukrzycę powinni zintensyfikować kontrolę glikemii i ewentualnie zmodyfikować dawkę leków doustnych lub insuliny po konsultacji z lekarzem.

Na 3 dni przed badaniem należy:

  1. Unikać spożywania surowych owoców i warzyw, zwłaszcza tych, które zawierają drobne pestki, np.: winogrona, maliny, porzeczki, truskawki, kiwi, figi, pomidory, ogórki oraz wykonywanych z nich przetworów.
  2. Unikać spożywania buraków, pieczywa z ziarnem, maku, siemienia lnianego, kapusty.
  3. Ograniczyć spożywanie mięsa.
  4. Wprowadzić dietę płynną np. zmiksowana zupa, jogurt, kisiel, budyń, kasza manna itp.

W dniu poprzedzającym badanie:

  1. W przeddzień i w dniu badania należy przyjąć konieczne leki, które Pacjent przyjmuje na stałe (np. leki „nasercowe”, „na ciśnienie”). Jednakże należy poinformować lekarza o zażywanych lekach szczególnie jeżeli jest to Aspiryna, Witamina E, niesterydowe środki przeciwzapalne lub insulina.
  2. Ze względu na możliwość stosowania premedykacji (najczęściej Relanium i Tramadol) do naszych zabiegów, pacjent powinien przyjść ze sprawną fizycznie osobą towarzyszącą.
  3. Śniadanie w dniu poprzedzającym badanie powinno być lekkie i nie zawierać napojów gazowanych oraz mleka.
  4. Dopuszczalny jest niewielki objętościowo obiad we wczesnych godzinach popołudniowych. Ten posiłek powinien się składać z półpłynnych, łatwo wchłanianych produktów (np. kisiel, budyń, kleik, jogurty, serki homogenizowane bez dodatków).
  5. Kolacja nie powinna być spożywana.

NEWSLETTER

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z naszymi ofertami.

Napisz do nas:

Dziękujemy.

Twoja wiadomość została wysłana.

Unia Europejska
Portal Pacjenta